A ma már Romániához tartozó Szatmár megyei Nagykárolyból származó család múltja egészen a honfoglalásig vezethető vissza. A nagykárolyi Károlyi-család az egyik legősibb magyar főnemesi dinasztia, a Kaplon nemzetségből eredeztethető. Nagykárolyhoz közeli Kaplony településen található az általuk építtetett monostor, amely családi temetkezési hely is egyben. A ma látogatható templom és kripta az 1842-ben Ybl Miklós által újra álmodott épület, mivel az előző az 1834-es földrengésben elpusztult.

A család leszármazottja gróf Károlyi Sándor, kuruc generális volt az, aki a dél-alföldi birtokokat megvásárolta 1722-ben. Az ő dédunokája az a Károlyi József, akinek a három fián – György, Lajos, István – keresztül háromfelé osztódott az egykor egységes Károlyi birtokrendszer.

Károlyi György a fehérvárcsurgói és a dunántúli birtokok örököse lett. István a fóti, derekegyházi kastélyt, és a radványi birtokokat kapta, míg Lajosé lett az alföldi terület nagyobbik része Nagymágocs központtal. György és Lajos vérvonala unokáik Imre és Zsófia házasságával összekapcsolódott, ők lettek a nagymágocsi uradalom örökösei. Alajos, Zsófia apja, egykori londoni nagykövet építtette fel a nagymágocsi római katolikus templomot (1883.).

Zsófia testvére Ferdinanda az árpádhalmi területet kapta, ahol egyidőben (1897) a nagymágocsi építkezéssel maga is kastélyt építettet, már mint Berchtold Lipótné. A szegvári kastély ekkor már a vármegye tulajdonában állt, és mint vármegyeháza üzemelt, több mint száz esztendőn keresztül.

A derekegyházi kastély 1827-ben kapta meg István, aki 1869-ben emeletet építtetett rá. 1913-ban a család eladta Weiss Manfrédnak a kastélyt.

A Károlyi-család virágzó birtokot, mintagazdaságot üzemeltett a 19. században a területen. Klauzál Imre, majd Szendrey Ignác voltak jószágkormányzók a mágocsi uradalomban.

A Károlyi-család ma élő tagjaival az utóbbi években élő kapcsolat alakult ki. A rendszerváltás után a mágocsi birtok örököse Lajos gróf gyakrabban hazalátogatott, majd a 2000-es években az ő fia Imre (Brazília) és lánya Franciska (Anglia) is tiszteletét tette az egykor családi birtokon. Valamint 2013-ban Nagykárolyban egy nagyobb szabású rendezvény zajlott, ahol több családtag, és a Károlyi-örökséggel bíró települések polgármesterei találkoztak, annak reményében, hogy elkezdődik valamilyen közös munka a Károlyi-családhoz kötődő települések között.

Rendezvénynaptár
2024. április
h k s c p s v
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930