Derekegyház, nevét a régi Árpád-kori templomról vagy az itt élt Derek nevű földbirtokosról kaphatta. A tatár és török pusztítások után, 1702-ben báró Schlick Lipót császári tábornok kapta birtokul a pusztát, akitől aztán 1722-ben gróf Károlyi Sándor megvásárolta a területet és nagyszabású uradalmi központtá építette ki kastéllyal, 150 holdas angolkerttel és gazdasági épületekkel.

A mai település formája a Károlyi-uradalom falujából alakult ki, ugyanis 1874-ben Derekegyház eszmei községként jött létre a szétszórt puszták és majorok egyesítésével.

A kastélyt és a volt Károlyi-uradalmat 1913-ban Weiss Manfréd gyáriparos vásárolta meg, kinek örökösei korszerű nagyüzemi gazdálkodást, öntözéses zöldségtermesztést létesítettek a faluban. A II. világháború után állami gazdaság és termelőszövetkezet létesült a birtokból.

A falu természeti kincsei, a mintegy 900 ha erdő, az 50 ha víz felület és az építészeti örökségek, mind kellemes időtöltést ígérnek. A horgászok számára a Kórógy-ér és a Kéktói Ökoturisztikai Park gazdag zsákmányt biztosít: A változatos alföldi tájban gyönyörű kirándulóhelyek találhatók a környező erdőkben, pihenőkkel, forrásokkal és gazdag vadállománnyal. A terület igen híres a vadászok körében. A vadregényes erdei utakon fogatozási és lovaglási lehetőségek is választhatók. A túrázók a nyugodt természeti környezet élménye mellett, felkereshetik az ördöngösi haranglábat és megpihenhetnek a napjainkra színvonalassá fejlesztett falusi és ifjúsági szálláshelyeinken. Itt helyi ízeket, helyben megtermelt termékeket, étkeket fogyaszthatnak.

Programajánlataink között szerepel alapítványi farsangi bál, éjszakai akadályverseny, sportmajális, júliusban a Palacsintafesztivál, szezonnyitó vadásznap, szeptemberben amatőr fogathajtó bajnokság. Vendégváró, dolgos és kedves emberek lakják falunkat, gondozott házaink és köztereink kellemes pihenést biztosítanak.

Tompaháton keresztül Derekegyház is része az Alföldi Kék-túra útvonalnak, és innen haladhatnak tovább Nagymágocsra.

https://derekegyhaz.hu/

Rendezvénynaptár
2024. április
h k s c p s v
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930