Székkutas község a Dél-Alföld szívében, a Körösök és a Tisza ölelésében fekvő település. A falu élete a 19. század második felétől összeforrt Gregus Máté alkotótevékenységével: virágzó tanyaközponttá fejlődött a puszta. Gregus Máté munkássága többek között a vasútállomás, a református és a katolikus templom megépülését eredményezte, mellszobra Székkutas központjában látható.

A Szeged-Békéscsaba főútvonal mellett fekvő falu Herbária üzeme évente több mint 4 millió doboz – kivételes székkutasi gyógynövé­nyeket tartalmazó – filteres teával látja el az országot. A kutasi puszta másik kincse a település határában elterülő Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területe, ahol a magyar szürke szarvasmarhák legeltetésével fontos génmegőrzési munka is folyik. A Dél- Alföld legjelentősebb, immáron védett szikes tava és a Kárpát-medence egyik kiemelkedően fontos madárszállója is itt található, a kar­doskúti Fehér-tó.

A község – a civil szervezetek közreműködésével – az év bármely szakában biztosít programokat. Székkutason nagy hagyománya van a gyermeknapnak és a látványos versenyeket is magában foglaló Lovasnapnak. A település életében kiemelkedő esemény a Főtéri Falunap, szeptember elején. A pandémiás időszakra való tekintettel 2021-ben már Székkutasi Nyári Esték kerültek megrendezésre, több kisebb eseményt rendezve egy nagyobb helyett. A falu – mezőgazdasági profiljának megfelelően – otthont ad a látványos Regionális Szántóversenynek. Szintén sok érdeklődőt vonz a nyár végi Motoros Találkozó és Főzőverseny, melyet ősszel a Szüreti Mulatság és Felvonulás követ.

Egész évben várja látogatóit a felújított, dohánypajtával bővített Székkutasi Emlékház, ahová belépve egy gazdag történelmi időutazás veszi kezdetét.

Székkutason járva nem szabad megfeledkezni a települést több mint fél évszázada övező Piroska-kultuszról sem. Hugo Hartung, ismert német író a kutasi pusztán töltött nyaráról emlékezett meg „Gyakran gondolok Piroskára” című könyvében. A regény és a belőle készült film híressé tette a falut a németajkúak körében

A turistákat nagy vendégszeretettel, jellegzetes ital-és ételkülönlegességekkel, valamint tiszta falusi levegővel és színes programokkal várják Székkutas vendégházai.

Honlapjukon tájékozódhatnak:

http://szekkutas.hu/index.php?act=main&kategoria_id=3

Rendezvénynaptár
2024. április
h k s c p s v
« ápr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930